20150808_095728-1-crop

Ciasto drożdżowe żytnie z brzoskwiniami

Składniki na spód ciasta:

-0,5 kg mąki żytniej

-2 jajka

-1/3 kostki masła

-2 łyżki jogurtu greckiego

-5 łyżek cukru brązowego/ksylitolu

-pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii

-szczypta soli

-100 ml wody

-70 dag drożdży

Przygotować kilka obranych brzoskwiń

Na kruszonkę:

– szklanka mąki żytniej

– 1/4 kostki masła

– 2 łyżeczki jogurtu greckiego

– cukier brązowy/ksylitol – dodajemy według uznania i poziomu słodkości,  u mnie to 2-3 łyżki

Wykonanie:

Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je 1 łyżką cukru, następnie zalać 100 ml letniej wody, odłożyć na czas wyrobienia reszty masy.
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sól. Dodać również jajka (wcześniej ubite) i jogurt, następnie dodać posiekane masło i całość wymieszać. Do masy wlewamy uprzednio zrobiony zaczyn i wszystko zagniatamy na gładką masę, którą odkładamy do wyrośnięcia, pod przykryciem – najlepiej, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Czas na kruszonkę. Do miski wsypujemy szklankę mąki, 4 łyżki cukru, 1/4 kostki masła, 2 łyżeczki jogurtu greckiego lub śmietany. Masło siekamy i całość zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Obieramy brzoskwinie i kroimy na plasterki.

Ciasto drożdżowe wałkujemy i rozkładamy w formie, na nie nanosimy kolejno plasterki brzoskwiń i kruszonkę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

20150808_095426-1 20150808_095728-1

Dodaj komentarz