20170707_220731

Ciasto kruche orkiszowe z delikatną pianką i malinami

Zainspirowana przepisem w pewnym magazynie zrobiłam swoją wersję ciasta zamieniając kilka składników na bardziej wartościowe. Tak powstał poniższy przepis, który w konsekwencji okazał się strzałem w dziesiątkę!

Składniki na kruche orkiszowe ciasto:

– 170 g  mąki orkiszowej

– 130 g mąki pszennej

– 50 g cukru nierafinowanego

– 200 g zimnego masła

– 5 żółtek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na piankę budyniową:

– 5 białek

– 120 g cukru drobnego nierafinowanego (jeśli kryształ jest zbyt gruby należy zmielić w blenderze)

– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

– 100 g oleju rzepakowego

+ 400 g malin

 

Wykonanie:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wsypujemy do większej miski, dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę masło. Składniki łączymy rozdrabniając masło i łącząc go z pozostałymi składnikami. Gdy masło rozdrobnimy zagniatamy ciasto na jednolitą masę w kształcie kuli. Owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce min. 30 min. lub w zamrażalce ok. 15 minut.
  2. 2/3 części schłodzonego ciasta wykładamy na spód tortownicy (21-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 min w 180 °C.
  3. Pozostałe białka wlewamy do metalowej (ewentualnie plastikowej) miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo (w odstępach co 30 sek.) po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i do gotowej piany wsypujemy stopniowo budyń, ciągle miksując. Na koniec wlewamy olej, mieszamy aż do połączenia się składników.
  4. Gotową masę przelewamy na przestudzony spod, na wierzch kładziemy maliny lekko je dociskając. Pozostałą część kruchego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach tworząc kruszonkę.
  5. Pieczemy ciasto ok. 40 minut w 170-180 °C.

20170707_220731

 

20170707_220749

 

Smacznego! :-) PS. Jest naprawdę pyszne!

Dodaj komentarz