20161016_140555

Ciasto migdałowe z jabłkami

Wyśmienita jesienna propozycja do kawy. :-) W dodatku bezglutenowa i całkiem zdrowa Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:
– 2 duże jaja
– 100 g cukru brązowego lub ksylitolu
– 100 ml wody mineralnej
– 200 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
– 100 g serka wiejskiego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 jabłka
– ½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Migdały zmielić na mąkę. Żółtka oddzielić od białek i przełożyć do osobnej miski. Białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę z cukrem (stopniowo go dodając po 2 minutach ubijania). Następnie do miski z żółtkami dodać wodę mineralną, serek wiejski, olej i zmielone migdały, wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę dodać do ubitej piany z białek w następujący sposób: najpierw dodajemy jedną łyżkę do piany, mieszamy. Kolejno dodajemy resztę masy migdałowej i mieszamy delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.

Jabłka myjemy i kroimy w plasterki tak, jak na zamieszczonym poniżej zdjęciu. 1/3 część z nich topimy w cieście, a resztę układamy na wierzchu ozdabiając ciasto. Całość posypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy ciasto się upiekło.

Smacznego! Dajcie koniecznie znać jak wyszło :-)

 

 

20161016_140524

20161016_140635

Dodaj komentarz