20160810_171959

Cukinia faszerowana z mozarellą

Sezon na cukinię w pełni, a zatem korzystajmy z tego wartościowego i mało kalorycznego składnika, który nadaje się do wielu dań, które bez problemu przygotujecie samodzielnie w domu. Dzisiaj pomysł na cukinię faszerowaną!

Składniki:

*2 porcje

– 1 duża cukinia lub dwie mniejsze (ok. 0,5 kg)
– 400 g mięsa mielonego (z indyka lub wołowego)
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– pół pęczka natki pietruszki
– 3 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie mozzarelli (100-150 g)

– przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie itp. – wg uznania

Wykonanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż, wydrążamy wnętrze. Kładziemy cukinię na blaszce, delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika na 8 minut, temperatura 175 stopni. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy łyżką na małe kawałki. Doprawiamy mięso kilkoma szczyptami soli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym).

Smażymy około 10 minut. W międzyczasie kroimy paprykę na drobną kostkę i dodajemy do mięsa, mieszamy.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Kolejno dołączamy je do reszty składników na patelni. Natkę siekamy i również dodajemy do mięsa. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i ziołami. Smażymy całość jeszcze 5 minut.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy, uprzednio podpieczoną, cukinię, a następnie posypujemy ją pokruszonym serem mozzarella.

Zapiekamy danie około 15 minut, do momentu, gdy ser się rozpłynie i nabierze złotego koloru.

Smacznego! :-)

 

20160810_172042

 

Dodaj komentarz