2015-09-23 18.38.08

Pizza orkiszowa

Zdrowa pizza? Koncepcja jest następująca: po prostu wymienia się mąkę pszenną na inną, bardziej wartościową (w moim przypadku orkiszową). Jeśli ciasto nie jest zbyt elastyczne to dolewamy wody. Natomiast jeżeli jest za miękkie – dosypujemy mąki. Całkowity przepis i wykonanie zamieszczam poniżej :-)

Pizza orkiszowa z warzywami oraz dużą ilością świeżej bazylii i oregano.

Składniki na ciasto:
– 250 g mąki orkiszowej
– 30 g drożdży
– około 100 ml letniej wody
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki oleju z pestek winogron lub zamiennika (dowolny olej/oliwy)
– pół łyżeczki cukru (do zaczynu)

Składniki do obłożenia:
– przecier z pomidorów
– ser mozarella
– ser żółty
– pieczarki
– kozak (opcjonalnie)
– cukinia
– brokuł
– oregano
– bazylia

Wykonanie:
Do małego garnuszka/kubka pokruszyć drożdże. Zasypać je połową łyżeczki cukru, następnie zalać wodą, a na powierzchnię wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić zaczyn na około 10-15 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól oraz dołączyć olej. Gdy drożdże zaczynają unosić się ponad powierzchnię wody można dodać zaczyn do ciasta. Ostatecznie wszystko razem zagnieść na jednolitą masę i odłożyć, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 20-30 minut w ciepłe miejsce.

2015-09-23 14.33.04

Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na okrąg (grubość ciasta wg uznania), a następnie przełożyć go na blachę z papierem do pieczenia. Na początku ciasto smaruję łyżką oleju z pestek winogron i posypuję oregano. Pora na resztę składników, które układamy w kolejności: przecier, ser mozzarella, pieczarki, brokuł, cukinia, odrobina sera żółtego, świeża bazylia i oregano.

Pizzę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

2015-09-23 18.43.42

2015-09-23 18.38.08

Dodaj komentarz