2015-09-04 14.20.03

Kasza jaglana z warzywami i pesto

Składniki na kaszę jaglaną z warzywami:
– 1 torebka kaszy jaglanej
– 1 mały kalafior
– fasolka szparagowa
– 3 marchewki
– natka pietruszki
– szczypiorek
– zioła prowansalskie/greckie, sól, pieprz

Składniki na pesto:
– natka pietruszki
– bazylia
– orzechy nerkowca
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– zioła, sól, pieprz i cukier

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Kalafior i fasolkę ugotować al dente. Marchewkę pokroić w krążki i poddusić na maśle klarowanym. Doprawić ją solą i ziołami. Gdy marchewka będzie miękka, dorzucamy do niej uprzednio pokrojony kalafior i fasolkę. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Po pięciu minutach dołączamy kaszę i wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy ziołami, solą i pieprzem wg uznania.

Posiekaną natkę pietruszki i bazylię wrzucamy do malaksera, bądź moździerza. Dodajemy kilka orzechów nerkowca, 2-3 łyżki oleju, zioła, sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Gotową potrawę wyłożoną już na talerz obsypuję szczypiorkiem i kilkoma całymi orzechami.

Życzę smacznego :-)

2015-09-04 14.29.152015-09-04 14.20.03

 

Dodaj komentarz