20151031_154938-1

Kruche ciasto z pigwą

Składniki:
– 250 g mąki orkiszowej
– 250 g mąki żytniej razowej
– 150 g schłodzonego masła
– 2 łyżki śmietany 12 %
– 3 żółtka
– min. 4 łyżki cukru brązowego
– pół łyżeczki cukru z wanilią
– szczypta soli
– 1 litrowy słoik konfitury z pigwy
– 3 gruszki

Wykonanie:

Mąkę i cukier wsypać do miski. Masło posiekać i dodać do mąki. Żółtka utrzeć z cukrem brązowym (jest to konieczne, ponieważ nie używamy cukru w postaci pudru). Resztę składników dodać do miski wszystko razem zagnieść. Jeśli wszystko się nie połączy – dodatkowo dodać odrobinę śmietany. Następnie schłodzić ciasto ok. 30 minut w lodówce. Blachę na ciasto (25 cm x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód i zapiec przez 15 minut w 180 stopniach. Przełożyć konfiturę z pigwy na podpieczony spód, a na konfiturę pokrojoną w plasterki gruszkę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i piec przez 35 minut w tej samej temperaturze.

20151031_155037-1

 

20151031_155359-1

Dodaj komentarz