2015-11-08 23.16.14

Rogaliki orkiszowe z marmoladą

Poniżej podaję przepis na pyszne rogaliki w zdrowej wersji :-)

Rogaliki orkiszowe z marmoladą

Składniki:

– 0,5 kg mąki orkiszowej
– 3 łyżki cukru brązowego
– 100 g masła
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 125 ml wody
– marmolada truskawkowa (lub inna), mogą być również świeże owoce (maliny, borówki)

Wykonanie:

Mąkę i cukier wsypać do miski, a następnie wbić jedno całe jajko. Oddzielić żółtko od białek (od drugiego jaja) i dodać je do miski ze składnikami. Białko odkładamy do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Dodać masło i posiekać je z mąką i cukrem. Następnie dodać jogurt, szczyptę soli i wodę wymieszaną z octem. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę i schłodzić ją w lodówce (ok. 30 minut chłodzenia masy). Po wyciągnięciu uformować okrąg o grubości 2 mm za pomocą wałka. Podzielić okrąg na 8 części (każda z części ma formę kawałka tortu). Na każdą z nich nakładamy pół łyżeczki marmolady (na szerszą stronę) i zwijamy na kształt małych rogalików, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować białkiem i (opcjonalnie) obsypać cukrem/cynamonem. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

2015-11-09 16.54.51

Dodaj komentarz