IMG_20170726_183621_950

Mango chia pudding

Dzisiaj krótko i zwięźle, ale jak pysznie! Tradycyjny pudding z nasionami chia przedstawiony w nieco urozmaiconej wersji z puree ze świeżego mango. Bardzo prosta opcja na zdrowy deser, a także na pozywne śniadanie :-) W sezonie użyjmy świeżego mango, a gdy jego cena przebija wszystkie inne owoce lepiej wybierzmy dobre puree z mango w puszce – będzie również smaczne.

20170730_200839

20170730_200900

Mango pudding chia

Składniki:

– 2 szt. świeżego mango

– 4 łyżki nasion chia

– 250 ml (2 szklanka) mleka kokosowego

– sok z 1/2 cytryny

– opcjonalnie: 1 łyżka miodu/syropu klonowego/ cukru trzcinowego drobnego

Wykonanie:

  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę.
  2. Do blendera dołączamy mleko kokosowe, sok z cytryny i miód lub cukier, blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dołączamy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do wybranego naczynia i chłodzimy w lodówce min. 4 godziny, aż masa zgęstnieje.
  4. Zajadamy się pysznym puddingiem i polecamy kolejnym osobom ten pyszny deser!

Smacznego! :-)

Aga

Dodaj komentarz