20161005_140339

Mufinki jaglane z malinami

Czytając ostatnio pewien magazyn kulinarny moją uwagę przykuł pewien ciekawy przepis na mufinki jaglane. Dzięki niemu powstał ten oto przepis poniżej, który oczywiście stworzyłam na swój sposób z dodatkiem innych składników lub ich wymianę. Zapoznajcie się z nim koniecznie, a nawet spróbujcie bo są tego warte!

Mufinki jaglane z malinami

Składniki:

  • ok. 6 szt. mufinek

– 150 g suchej kaszy jaglanej
– 50 ml mleka kokosowego
– 1 dojrzały banan
– 1 duże jajo
– kilka łyżek syropu klonowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka nasion chia
– 2 łyżki mąki owsianej
– 100 g malin

Potrzebne przyrządy:

– 6 foremek na mufiny
– blaszka na mufiny

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego do miękkości. Nie odcedzamy ponieważ kasza powinna wchłonąć całą wodę. Na koniec gotowanie dodajemy olej kokosowy, mieszamy do momentu gdy się rozpuści. Kaszę studzimy. Dodajemy rozgniecionego banana, syrop klonowy, roztrzepane jajo, nasiona chia i mąkę. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą. Najlepiej zblendować na gładką masę. Na koniec dodajemy maliny i mieszamy całość delikatnie, aby owoce się nie rozpadły.

Tak przygotowaną masę wykładamy do foremek na mufiny (prawie do pełna), chyba, że dodamy proszek do pieczenia – wtedy należy zapełnić 2/3 formy na mufiny.

Babeczki pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :-)

 

20161005_140246

20161005_140325

 

Dodaj komentarz