2016-03-29 15.42.54

Omlet wytrawny lub omlet na słodko

Dwa wyśmienite rodzaje omleta – słodki i wytrawny. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Zapraszam do wypróbowania i zaserwowania swoim najbliższym!

Omlet z jarmużem

Składniki:

– kilka listków świeżego jarmużu
– 2 jaja
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– sól i pieprz
– masło klarowane
– pomidor i kilka listków bazylii do dekoracji

Wykonanie:

Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Łyżkę masła klarowanego rozpuszczamy na rozgrzanej patelni i dodajemy liście jarmużu. Zostawiamy jarmuż kilka minut na patelni, do miękkości. W międzyczasie bełtamy w misce dwa jaja, dodajemy do nich łyżkę mąki, sól i pieprz (do smaku) i mieszamy energicznie rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy (bez grudek mąki). Gotowy jarmuż wykładamy na moment na talerz, następnie na te samą patelnię dodajemy odrobinę masła. Po jego rozpuszczeniu wlewamy masę jajeczną i na małym ogniu smażymy omlet. Na środek omleta wykładamy, uprzednio przyrządzony, jarmuż. Gdy jaja się zetną zwijamy nasz omlet w rulon tak jak na zamieszczonych poniżej zdjęciach i ostatecznie wykładamy na talerz. Podajemy z pomidorkami i listkami bazylii, bądź innymi wybranymi dodatkami.

2016-03-29 15.47.18

 

2016-03-29 15.42.54

 

Omlet na słodko z truskawkami i dżemem

Składniki:

– 200 g truskawek
– 2 jaja
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– pół łyżki cukru brzozowego/cukru trzcinowego
– szczypta cynamonu
– pół łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki dżemu (truskawkowego, malinowego, z owoców leśnych)

Wykonanie:

Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jaja bełtamy w misce, dodajemy łyżkę mąki, cukier i mieszamy rózgą kuchenną, aż do momentu pozbycia się grudek. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i wlewamy masę jajeczną. Na środek układamy pokrojone na kawałki truskawki, smażymy omlet na małym ogniu, czekając, aż się zetnie i ostatecznie zwijamy boki w rulon, podobnie jak na zamieszczonych poniżej zdjęciach. Voila! :-)

2016-03-29 15.49.20

 

2016-03-29 15.51.21

 

Dodaj komentarz