2016-02-10 17.28.25

Pieczarki faszerowane z natką pietruszki i serem.

Oto przepis na pyszną i niestandardową kolację, do której nie potrzebujemy zbyt wyszukanych składników. Polecam! Przetestujcie i dajcie znać jak wyszło! :-)

Składniki:

– 15 sztuk dużych pieczarek
– 4 jajka
– 1 cebula
– pęczek zielonej pietruszki
– 100 g żółtego sera
– sól, pieprz, oregano/rozmaryn/tymianek

Wykonanie:

Rozpoczynamy od umycia, a następnie obrania pieczarek. Jeżeli są one gładkie, białe i bez skazy – nie ma potrzeby obierania. Jednak ja zwykle, tak czy siak, obieram je ze skórki. Następnie odcinamy nóżki i przekładamy do miski, do tego wydrążamy wnętrze pieczarki (najlepiej łyżeczką), które również przekładamy do tej samej miski. Nóżki i wnętrze pieczarek (jeżeli wydrążone kawałki są dosyć duże) trzemy na tarce o dużych oczkach.

Jedną cebulę obieramy i podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym na patelni. Następnie dodajemy starte pieczarki i dusimy przez około 10 minut. Dołączamy całe jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy wg uznania, ale pamiętajmy: sól i pieprz obowiązkowo!

2016-02-10 17.27.32

W ostatnim kroku przygotowania wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na nim puste pieczarki. Następnie przekładamy do ich wnętrza nasz farsz i obsypujemy startym serem żółtym.

Pieczemy przez około 25-30 minut w 175 stopniach.

2016-02-10 17.25.51

Dodaj komentarz