2016-01-26 16.12.10

Pudding ryżowy na mleku kokosowym

Deser jak najbardziej może być zdrowy i możemy komponować do woli różne jego wersje. Wystarczy poświęcić nieco czasu, jeżeli brakuje nam pomysłów, i poszukać inspiracji na stronach z przepisami, w książkach kucharskich, czy oglądając programy kulinarne w telewizji. Ja wyszukuję najwięcej na blogach zagranicznych oferujących mnóstwo ciekawych propozycji, które później modyfikuję w swojej kuchni. Wystarczą dwie godziny dziennie, a w mojej głowie już tworzy się nowy pomysł, a później przepis na coś pysznego. Nawet taki składnik jak ryż będzie przydatny do deseru więc nie odrzucajcie danego składniku na samym początku, gdy kojarzy się tylko i wyłącznie z daniem wytrawnym. Do puddingu ryżowego możemy użyć dowolnego rodzaju mleka, jednak polecam użycie wersji kokosowej lub migdałowej, wtedy aromat i smak będzie dużo przyjemniejszy, a do tego będziemy mogli zakwalifikować ten posiłek do kategorii zdrowy deser :-)

Pudding ryżowy na mleku kokosowym

Składniki:
*2 porcje deserowe

– ¾ szklanki ryżu arborio (ok. 180 g)
– 2 szklanki mleka kokosowego + do „podlewania” w czasie gotowania
– 1 łyżka ksylitolu/cukru trzcinowego
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– starta skórka z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
– owoce do dekoracji

Wykonanie:
Mleko przelać do garnka o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i polać nią ryż (przez sitko). Dodać ryż do gotującego się mleka i gotować do miękkości (25-30 min). Już na początku dodajemy pozostałe składniki czyli cynamon, kardamon i cukier, a na końcu tylko kosztujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze wg uznania. Osobiście preferuję jak najmniejsze ilości cukru, więc użyłam tylko jednej łyżki. Możecie dodać go trochę więcej. Ryż należy w międzyczasie podlewać, aby ostatecznie przyjął konsystencję puddingu. Można dolać mleka, ale i wody, ponieważ mleko kokosowe samo w sobie jest dosyć gęste, więc bez problemu można je rozcieńczać.

Gdy ryż będzie miękki, ściągamy garnek na bok. Po ostygnięciu przekładamy pudding do naczynia i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami lub tymi, które akurat mamy pod ręka.

Poniżej zdjęcia, które sprawią, że w najbliższym czasie nie oprzecie się pokusie wypróbowania tego smacznego deseru 😀

2016-01-26 16.06.51

20160114_153919-1

One thought on “Pudding ryżowy na mleku kokosowym

Dodaj komentarz