2016-03-11 16.42.27

Sałatka z pieczonym łososiem i wyspą świeżych warzyw

Najlepsza na obiad lub kolację, pyszna i zdrowa sałatka z pieczonym łososiem i świeżymi warzywami. Zawiera mnóstwo witamin i innych cennych wartości odżywczych, których nasz organizm domaga się każdego dnia, aby mógł odpowiednio funkcjonować. To jak, zapewnimy mu to? :-)

Oto przepis :-)

Składniki:

*2 porcje

– 50 g rukoli
– 6 dużych listków sałaty masłowej
– pół czerwonej papryki
– 1/3 ogórka zielonego
– około 0,4 kg świeżego łososia
– cebulka dymka
– pestki dyni i słonecznika
– pół cebuli czerwonej

Składniki do dressingu:

– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 listki posiekanej bazylii
– sól, pieprz, odrobina cukru
– pół łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Na początek myjemy naszą rybę, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz nacieramy startą skórką z cytryną (cytrynę należy wyparzyć przed wykorzystaniem jej skórki). Tak doprawioną rybę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie myjemy rukolę i sałatę, osuszamy je i wykładamy na talerze. Ogórek i paprykę kroimy na małe kawałki i układamy na sałacie. Cebulę kroimy w półksiężyce i również dołączamy do sałaty.

Dressing: jogurt mieszamy z bazylią, sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku wg uznania.

Gdy ryba się upiecze, kroimy ją na małe kawałki, które następnie układamy na wierzchu naszej sałatki. Obsypujemy danie posiekaną cebulką dymką oraz uprażonymi na patelni pestkami dyni oraz słonecznika i ostatecznie polewamy dressingiem.

Voilà!

2016-03-11 16.43.07

 

2016-03-11 16.46.18

Dodaj komentarz