2015-10-27 09.38.00 (1)

Sernik czekoladowy ricotta

Pomysł na ten wypiek pochodzi z czasopisma Jamiego Olivera. Ze swojej strony dodałam i usunęłam kilka składników, ale efekt i tak jest wyśmienity!

Składniki:

– 2 x serek ricotta 250 g
– 5 jajek
– 150 g gorzkiej czekolady + 50 g mlecznej czekolady
– 200 g zmielonych migdałów
– 50 g zmielonych orzechów włoskich/laskowych
– 200 g cukru brązowego
– pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 50 g pistacji do dekoracji
– szczypta kardamonu
– szczypta soli

Wykonanie:

Na początek przygotować zmielone orzechy, migdały i pistacje. Do tego rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i oddzielić żółtka od białek. Serek ricotta przełożyć do miski, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać kolejno cukier, miód, migdały, orzechy, kardamon, sól i roztopioną czekoladę. Wszystko wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem (składniki lepiej się połączą), następnie dodać łyżkę mąki i miksować ponownie, aż znikną grudki. Na koniec dodajemy ubite na pianę białka jajek i delikatnie łączymy je łyżką z naszą masą. Aby piana nie opadła dodajemy na początek dwie łyżki ubitych białek i mieszamy je z masą i dopiero później przekładamy resztę białek do naszej masy. Mieszamy ponownie. Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej wiórkami kokosowymi (bułką tartą/mąką). Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować pokruszonymi pistacjami.

 

2015-10-27 09.36.34

2 thoughts on “Sernik czekoladowy ricotta

  1. Genialny przepis! Wykorzystam go po kolejnej produkcji sera. Ricottę, którą robię z pozostałej serwatki zjadamy w czystej postaci. Mogę więc w końcu wykorzystać ją do zrobienia czegoś innego. Sernik jest idealnym rozwiązaniem. Zwłaszcza czekoladowy :) Dziękuję za przepis i zapisuję do na swojej liście „to do” 😀

Dodaj komentarz