20170801_211931

Sernik mango z ricottą i mlekiem kokosowym

Tym razem przepis na bardzo lekki, letni deser z wykorzystaniem mango. Wersję tego sernika możemy zaliczyć do typu light, ponieważ w swoim przepisie wykorzystałam 50/50 gęsty jogurt naturalny i serek ricotta z dodatkiem mleka kokosowego, oczywiście do obu warstw deseru dołączyłam pyszne mango. Nie uważacie, że pasuje idealnie? :-)

Nie pozostaje Wam nic innego jak znaleźć najlepsze mango w wybranym dyskoncie (oczywiście w przystępnej cenie) i zrobić ten doskonały deser dla swoich najbliższych!

20170801_211728

 

20170801_211755

 

Sernik mango z ricottą i mlekiem kokosowym

Składniki na spód:

– 2/3 szklanki płatków owsianych

– 1 łyżka masła orzechowego

– 1/2 łyżki oleju kokosowego

– 1 łyżka ksylitolu/cukru brązowego

Składniki na jasną masę kremową:

– 250g jogurtu naturalnego

– 250 g serka ricotty

– 100 g mleka kokosowego

– 1 mango

– 3 łyzki ksylitolu/innego cukru

– sok z 1/2 cytryny

– 1 1/2 łyżki żelatyny + 20 ml wody do rozpuszczenia

Składniki na warstwę owocową z mango:

– 2 owoce mango

– sok z 1/2 cytryny

– 2 łyżkai cukru (ksylitol, cukier brązowy lub miód/syrop klonowy)

– 50 ml wody

 

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane blndujemy na mąkę, dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i ksylitol, mieszamy w blenderze ponownie, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przygotowaną masę wykładamy na spód, równomiernie dociskając, chłodzimy spód w lodówce na czas przygotowania reszty ciasta.
  3. (1 warstwa) Mango obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do blendera, miksujemy na gładkie puree.
  4. Ricottę, jogurt naturalny i mleko kokosowe dołączamy do puree z mango i mieszamy składniki, dołączamy cukier i sok z cytryny, łączymy ponownie.
  5. Żelatynę namaczamy w szklance chłodną, przegotowaną wodą. Następnie zalewamy 50 ml wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy żelatynę do masy i mieszamy dokładnie. Tak powstałą masę przelewamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki.
  6. (2 wartwa) Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blendujemy z sokiem z cytryny oraz cukrem na gładką masę (ważne, aby cukier nie był wyczuwalny). Postępujemy z żelatyną podobnie jak w 5 punkcie receptury.
  7. Powstałą masę wylewamy (UWAGA: tylko jeśli poprzednia odpowiednio zastygła!) na wierzch ciasta. Chłodzimy przez noc w lodówce (ok. 8 h), dekorujemy dowolnymi owocami :-)

SMACZNEGO! :-) 

Dodaj komentarz