2015-11-14 17.32.18-1

Sernik z karmelem i orzechami włoskimi

Pyszny sernik domowej roboty to dużo lepsza opcja niż ten zakupiony w cukierni. Do tego oblany przygotowanym w domu karmelem z brązowego cukru i śmietanki kremówki. Warto czasem umilać sobie popołudnie! :-)

Składniki na spód ciasta:
– 150 g mąki
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki śmietany
– 3 łyżki masła

Składniki na sernik:
– 2 x serek ricotta (po 250 g)
– 1 serek mascarpone (250 g)
– 5 jajek
– pół szklanki cukru brązowego
– pół łyżeczki cukru z wanilią
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– opcjonalnie: starta skórka z 1 pomarańczy
– szczypta kardamonu

Zamiast wyżej wskazanych serków możemy oczywiście użyć także zwykłego twarogu sernikowego.

Składniki na dekorację:
– szklanka cukru brązowego
– łyżka masła
– 200 ml śmietanki kremówki
– 100 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać posiekane masło i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na jednolitą masę, następnie wstawić do lodówki na ok. 30 min (bądź zamrażarki na 10-15 minut). Po wyciągnięciu wyłożyć ciasto do okrągłej formy uprzednio posmarowanej masłem i (opcjonalnie) obsypanej wiórkami kokosowymi. Sposobem na wyłożenie kruchego ciasta do formy może być starcie go na tarce o grubych oczkach. Zapiekać spód przez około 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować masę serową.

Do miski przełożyć serki i dodać żółtka oddzielone od białek. Dołączyć cukier, skórkę pomarańczową i kardamon. Wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie dodać mąkę i mieszać ponownie, do momentu pozbycia się grudek. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy serowej. Zamieszać. Piec przez około 45-50 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto się mocno zarumieni należy przykryć je folią aluminiową (podczas pieczenia).

Dekoracja (wykonanie):
Cukier rozpuścić na rozgrzanej patelni. Po upłynięciu ok. 5 minut dodać masło i połączyć z cukrem. Gdy całość się rozpuści dołączyć śmietankę (stopniowo) ciągle mieszając. Gotować około minutę. Poczekać aż karmel ostygnie, a następnie oblać nim ostudzony sernik. Na wierzch posypać orzechy włoskie.

Bon appétit!

2015-11-14 17.32.31

One thought on “Sernik z karmelem i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz