2016-01-31 16.33.11

Szarlotka żytnia z pianką i kruszonką

Oto mój autorski pomysł na pyszną i całkiem zdrową szarlotkę. Gdy tylko mam możliwość staram się unikać (bądź stosować w jak najmniejszej ilości) białej mąki, rafinowanego cukru, czy margaryny w wypiekach. Tak samo postąpiłam w tym przypadku. Takie eksperymenty stosuję już od dawna w swojej kuchni i nie zauważyłam, aby moje wypieki był mniej udane. Czasami wręcz zaskakuje samą siebie, że taka zamiana odpowiednich składników może przynieść tak pyszne rezultaty :-) Zachęcam Was wszystkich do eksperymentowania w kuchni, a na początek do wypróbowania poniższego przepisu na to wyśmienite ciacho, jakim jest szarlotka żytnia z bezową pianką i kruszonką. 

Składniki:

– 2 i pół szklanki mąki żytniej
– pół szklanki mąki pszennej
– 2/3 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 4 jaja
– 150 g schłodzonego masła (tj. ¾ kostki o masie 200 g)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 5 dużych jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki cukru pudru (do pianki) – najlepiej zblendować nierafinowany cukier na pył w malakserze

Wykonanie:

Oba rodzaje mąki przesypujemy do dużej miski, dodajemy cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do składników, dodatkowo siekamy je w misce razem z mąką i cukrem, tak, aby kawałki były jak najmniejsze. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników, białka wrzucamy do osobnej miski (na koniec będziemy je ubijać). Dodajemy jogurt i zagniatamy całość, formując kule. Tak wyrobione ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.

Po schłodzeniu, dzielimy ciasto na 2 części. Wyciągamy pierwszą (2/3 masy) i trzemy na tarce bezpośrednio do tortownicy wykładając w ten sposób spód ciasta. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obieramy, wydrążamy wnętrze i kroimy w półksiężyce, obsypujemy je cynamonem (dodatkowo można polać miodem). Wykładamy jabłka na podpieczony spód.

Białka ubijamy na sztywno, dodając na samym początku szczyptę soli, a pod koniec ubijania dwie łyżki cukru pudru. Aby sprawdzić, czy są wystarczająco ubite, odwracamy ostrożnie miskę spodem na wierzch – masa nie powinna się wylać. Wykładamy na jabłka.

2016-01-31 16.28.54

Na koniec trzemy resztę ciasta na wierzch, które utworzy nam wyśmienitą kruszonkę :-)

Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.

Efekt finalny poniżej!

2016-01-31 16.35.49

2016-01-31 16.34.29

2016-01-31 16.38.05

Dodaj komentarz