2016-02-14 09.26.11

Tarta walentynkowa na kruchym owsianym spodzie z pianką mango

Oto moje walentynkowe „dzieło sztuki” – tarta na zimno z pianką mango, na kruchym owsianym spodzie. Do pianki zrobiłam domową galaretkę mango, ponieważ jest to ulubiony owoc mojego chłopaka. Co oznacza, że możecie użyć dowolnego, innego owocu tworząc galaretkę albo skorzystać już z gotowej. Jednak co domowe jest najlepsze więc proponuję przygotowanie własnej :-) 

Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu, nie tylko w Walentynki!

Składniki:

– 1 paczka ciasteczek owsianych „Sante” 150 g
– 50 g masła
– 3 łyżeczki żelatyny
– 2 mango
– 100 ml wody
– 1 kartonik mleczka skondensowanego 4 % – 360 g
– 50 g cukru trzcinowego
– 200 g truskawek do dekoracji (mogą być oczywiście inne owoce)
– 50 g płatków migdałów do dekoracji

Wykonanie:

Spód: Ciasteczka przekładamy do malaksera, dodajemy masło i blendujemy na drobne kawałki. Wykładamy masę do formy na tarte (bez obklejania boków formy) delikatnie dociskając. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki, aby się schłodził (do czasu przygotowania pianki).

Pianka mango:
Mango obieramy i blendujemy z 50 ml wody na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny polewamy odrobiną letniej wody, aby tylko ją zamoczyć, a następnie zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy, aż dokładnie się rozpuści. Schładzamy przez moment i dolewamy żelatynę do musu. Całość starannie mieszamy.
Cukier trzcinowy blendujemy na puch w malakserze. Mleczko skondensowane przelewamy do miski i miksujemy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec dodajemy cukier, a gdy mleczko będzie gotowe, dodajemy stopniowo naszą galaretkę ciągle miksując (tym razem na mniejszych obrotach). Masę przekładamy na uprzednio wyrobiony spód i schładzamy tartę w lodówce, aż pianka będzie sztywna. Dekorujemy przed podaniem wg uznania i rozpoczynamy degustację.

Życzcie smacznego! 😀

2016-02-14_14.00.39[1]

2016-02-14 09.30.05

Dodaj komentarz