20160928_170652

Trufle Rafaello

Idealne, zdrowe i przepyszne trufle rafaello zawitały na liście moich ulubionych przepisów. Wreszcie spróbowałam zrobić je po swojemu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Są wręcz banalne w wykonaniu i nie zajmują nawet całej godziny w przygotowaniu. 

Składniki:

*około 15 sztuk trufli

– 80 g kaszy jaglanej
– 300 ml mleka kokosowego
– 50 ml wody
– kilka kropel olejku migdałowego
– migdały
– 7 łyżek wiórków kokosowych
– 1 łyżka ksylitolu lub syrop klonowy do smaku

Wykonanie:

Kaszę gotujemy we wskazanej ilości mleka kokosowego i wody – około 15-20minut. W razie potrzeby (aby kasza się nie przypaliła) dodajemy jeszcze wody podczas gotowania (mniej więcej 50 ml dodatkowo). Po ugotowaniu dodajemy wiórki kokosowe, olejek, cukier (ksylitol, miód, syrop klonowy).

Migdały zagotujmy w wodzie i ściągnijmy z nich skórkę.

Gdy kasza się wystudzi, formujemy kuleczki z migdałem po środku.

Prawda, że proste? Sami spróbujcie! :-)

 

 

20160928_170854

 

20160928_170939

Dodaj komentarz